Fantazyjne potrawy KGW z Kamienicy wysoko nagrodzone

Strona g³ówna Dla Mieszkañców Aktualno¶ci Fantazyjne potrawy KGW z Kamienicy wysoko nagrodzone

Ko³o Gospodyñ Wiejskich z Kamienicy co roku bierze udzia³ w ró¿nego rodzaju konkursach i imprezach promuj±cych dziedzictwo kulinarne naszego regionu.

Tym razem Panie nale¿±ce do KGW w Kamienicy odwiedzi³y £osiów podczas trwaj±cych tam Miêdzynarodowych Targów Ogrodniczych ?Wiosna Kwiatów?. W ramach imprezy odby³ siê konkurs  pn. ?Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole? zorganizowany przez Krajow± Federacjê Hodowców Drobiu i Producentów Jaj z Torunia oraz O¶rodek Doradztwa Rolniczego w £osiowie. Projekt w g³ównej mierze skierowany by³ do sto³ówek, w³a¶cicieli lokali gastronomicznych, kó³ gospodyñ wiejskich, a tak¿e firm kateringowych.

Ko³o z Kamienicy zaprezentowa³o fantazyjn± potrawê z kurczaka - roladê serowo-szpinakow± z piersi± z kurczaka. Komisja konkursowa, w sk³ad której wchodzili miêdzy innymi Tomasz Jakubiak, szef kuchni i prowadz±cy program ?Jakubiak w sezonie?, w telewizji Kuchnia +, oraz cz³onkowie prezydium Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj - Stanis³aw Olszewski i Jerzy Ch³odnicki, mia³a ciê¿ki orzech do zgryzienia przy wy³anianiu laureatów konkursu.

Mimo licznego grona uczestników konkursu doceniono Panie z Kamienicy z ich smakowit± potraw± w kategorii ? ¶niadania, któr± nagrodzono II miejscem. Wszyscy uczestnicy konkursu dostali nagrody ufundowane przez Fundusz Promocji Miêsa Drobiowego.    

Ko³o Gospodyñ uczestniczy³o ju¿ w tym roku w imprezach zwi±zanych z popularyzacj± tradycji i dañ regionalnych. Panie zaprezentowa³y np. ?Potrawê z kurczaka z elementem wojskowym? w Jednostce Wojskowej w Brzegu podczas 15. Biesiady Wielkanocnej oraz 3 potrawy wielkanocne podczas Konkursu ?Wielkanocny produkt kulinarny? organizowanym przez Nyskie Ksiêstwo Jezior i Gór na Zamku w Otmuchowie.

Sk³adamy serdeczne gratulacje dla Ko³a Gospodyñ Wiejskich z Kamienicy, których dzia³alno¶æ ca³y czas zdobywa uznanie w¶ród mi³o¶ników i znawców dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Poni¿ej podajemy przepis na roladê serowo-szpinakow± z piersi± z kurczaka wg KGW Kamienica:

Sk³adniki:
- 30 dag ¿ó³tego sera tartego na grubych oczkach,
- 4 jaja,
- 1 szklanka majonezu,
- 20 dag szpinaku,
- 35 dag piersi z kurczaka,
- sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie: Do startego sera, wbijamy jaja i mieszamy z majonezem, dzielimy na 2 czê¶ci. Do jednej czê¶ci dodajemy uduszony, mielony szpinak z czosnkiem. Masê pierwsz± wlewamy na wy³o¿on± pergaminem blachê pieczemy ok. 20minut. Nastêpnie tak samo pieczemy drug± czê¶æ ze szpinakiem. Miêso myjemy, osuszamy, przekrawamy w poprzek na pó³, rozbijamy i doprawiamy sol±, pieprzem. Gor±ce upieczone placki wk³adamy jedno na drugie, na wierzch uk³adamy miêso i zwijamy roladê. Nastêpnie zapiekamy w piekarniku na 30 min. w temperaturze 180st. Wyci±gamy z piekarnika, zostawiamy do wystygniêcia i kroimy na porcje na ¶niadanie. Smacznego! 

 

Otwórz